Mark Haisma te Gilly-lès-Cîteaux
Deze Australische wijnmaker heeft zijn sporen ondertussen al verdiend in Bourgogne en wordt inmiddels beschouwd als een van de spannendste wijnmakers van de streek.
Na jarenlange ervaring als wijnmaker in Australië, vestigde Mark Haisma zich in 2007 in Frankrijk om zijn droom waar te maken: authentieke Bourgognewijnen maken met karakter, finesse en een persoonlijke signatuur. Zijn stijl? Energiek, ongepolijst, en tegelijkertijd elegant – met respect voor terroir en traditie, maar altijd met een frisse blik.
Mark begon als micro-négotiant maar heeft ondertussen een 4tal Ha in eigendom. Tot zijn eigendom behoren voornamelijk percelen in Gevrey-Chambertin, Gevrey-Chambertin 1er Cru “Fonteny” maar hij bezit ook een groter plot in de zuidelijkere Mâcon-streek waar hij naast Chardonnay ook Shiraz!!! heeft aangeplant. Deze mix van eigen terroirs en zorgvuldig gekozen druiven van bevriende wijnboeren geeft zijn assortiment een indrukwekkende diepgang en eigenheid.
Wat Mark onderscheidt, is zijn pure benadering van wijnmaken. Zo gebruikt hij zo min mogelijk interventie in de kelder, werkt hij met wilde gisten en bottelt hij zonder filtratie of klaring. Zijn wijnen zijn levendig, ongekunsteld en spreken direct tot de verbeelding.